WhatsApp Image 2021 02 26 at 15.59.34

Біздің қорғалатын аумағымыз өсімдіктер мен жануарларға ғана емес, орнитологияға да бай. Құстар тақырыбын жалғастыра отырып, бүгін біз сізді солардың бірімен таныстырғымыз келеді. Бұл мақалада сіз сипаттамамен, олардың өмір салтымен таныса аласыз.

Кекліктерді тас кекілік және тас тауықтар деп те атайды. Дәл осы күлкілі атау - «кеклик» құстары «кек-кек-кек» дыбыстарының арқасында алынған. Сонымен қатар, олардың дауысы өте қатты: тіпті бір жарым шақырым қашықтықта шұғыл дауыстар естіледі. Айтпақшы, соңғы уақытқа дейін еуропалық және азиялық чукоткалар бір түр деп саналды. Бұл түрді екіге бөлуге мүмкіндік берген маңызды белгілердің бірі - олардың вокалдық репертуары. Сыртқы қолайсыздығына қарамастан, чукарок - өте белсенді және қозғалмалы құстар. Олар жақсы жүгіреді және жаулардан қашып, тік тасты баурайға тез көтеріле алады. Бояу сонымен қатар оларға қауіптен сақтауға көмектеседі. Әр түрлі жолақтарға байланысты бұл құстарды тастардың арасынан табу өте қиын. Олар құлықсыз ұшады, тек соңғы шара ретінде, бірақ ауада олар өте жақсы маневр жасайды, содан кейін қанаттарын қағып, содан кейін сырғанайды. Осылайша, бұл құстар 2 км-ден асады. Тас кекілік немесе кекілік - өзінің үлкен ағалары - қырғауылдармен салыстырғанда кішкентай құс. Дене ұзындығы 40 см-ден аспайды, салмағы сирек 900 г-ға жетеді, көп жағдайда жарты килограмға дейін өзгереді. Қанаттарының ұзындығы шамамен жарты метр. Топырақ пен дала өсімдіктері түрдің түсін анықтады. Чаклиф қауырсындарының басым көпшілігі әртүрлі құмды реңктерден тұрады. Сұр көлеңкелер жасайды. Жеңіл тұманмен қызғылт және көк түссіз түкті сұйылтады. Басы денеге қарағанда әлдеқайда түрлі-түсті: қара щектер мен жұлдыру, мәнерлі қара сызықпен бөлінген, құлақтың айналасындағы сарғыш қауырсындар.

Тіршілік ету ортасы: Еуропаның оңтүстік-шығысында тұрады. Алдыңғы, Орта, Орта және Кіші Азия. Қазақстанда Маңғышлақта және оңтүстік пен оңтүстік-шығыстың барлық тауларында тұқымдар өсіріледі. Таудың бөктерінен теңіз деңгейінен 2500 м биіктікке дейін құрғақ тік беткейлерді жақсы көреді, сонымен қатар жазда құрғақ ыстықта одан да жоғары болады

Тағам:

Жәндіктер мен қоңыздар, шынжыр табандар, өрмекшілер сияқты жануарлардан шыққан басқа тағамдар құстың күнделікті рационының елеусіз бөлігін құрайды.Қыс - құстар үшін жылдың қиын кезеңі, өйткені қар жамылғысы қозғалуды қиындатады, ал тамақ қол жетімсіз. Сондықтан чукектер бұл уақытта қар аз болатын оңтүстік беткейлерге ұшып, содан кейін жазыққа түседі. Қыста қар қалың болған кезде көптеген құстар тамақ жетіспейтіндіктен өледі.

Шұңқырлы жермен тұқымдайды. Ұяда 6-дан 24-ке дейін жұмыртқа бар. Бұл түрдің екі рет ұя салуы белгілі - бір аналық екі ұяға жұмыртқа салады, олардың бірінде іліністі өзі, екіншісінде - еркек инкубациялайды. Кейіннен балапандар бірігеді, ал жаздың соңында елуден және одан да көп отарды табуға болады. Бұл олардың қарлы қыстан кейін нөмірлерін тез қалпына келтіруге мүмкіндік беретіні анық. Күлдіргеннің көптеген жауы бар. Бауырымен жорғалаушылар, жыртқыш құстар мен сүтқоректілер құрлықтағы өмір салтына байланысты аулау онша қиын емес кішкентай құсты тойлауға асық. Көбінесе тас кекіліктер түлкілерді, суырларды, дала мысықтарын, бүркіт пен қаршығаға қарсы тұрады. Қыстың жауы - аяз. Егер құстар бір-бірін жылыту үшін жиналмаса, онда олар қыстың түнінен аман қалмайды.

WhatsApp Image 2021 02 26 at 15.58.14